För att få ett segelflygcertifikat krävs att du genomgått en teoretisk och praktisk utbildning hos en godkänd segelflygskola. De flesta segelflygskolorna i landet följer en av Segelflyget fastställd utbildningsplan som utgår från EASA. Totalt omfattar den praktiska utbildningen 57 övningar som skall genomföras under minst 45 flygningar. Den totala flygtid som eleven skall ha samlat under utbildningen får inte vara under 15 timmar och av dessa skall minst 2 timmar vara EK. Den teoretiska utbildningen är vanligtvis förlagd till den delen av året då vi inte flyger, vinterhalvåret. De ämnen som ingår i den teoretiska utbildningen är Aerodynamik, Meteorologi, Materiallära, Navigation, Radiotelefoni samt Luftrum och bestämmelser.
Var?
Skolningen bedrivs på Rödene flygfält i Alingsås.
När?
Den praktiska utbildningen bedrivs från april till oktober. Exakta datum är svåra att fastställa då vi är beroende av vädret samt på skicket på vårt gräsfält. Skolning sker regelbundet minst två gånger i veckan. Intensivskolning bedrivs under ett par veckor varje sommar.
Hur?
Du börjar med en kortkurs som är ett utmärkt sätt prova på segelflygsporten. Därefter om du tycker detta är något för dig är det bara att fortsätta till nästa utbildningnivå. Anmälan sker till vår skolchef eller telefon: 0706-244 535
Vad kostar det?
Kostnaden för ett segelflygcertifikat beror givetvis på hur många flygningar eleven behöver för att nå målen för de 57 övningarna. Du hittar det aktuella priset för skolpaket i vår prislista. De kostnader som tillkommer är avgifter för läkarundersökning, radioprov samt utfärdande av certifikat.
Vilka flygplan använder vi?
Skolningen sker med våra tvåsitsiga flygplan ASK-21 samt ensitsiga flygplan LS-8, ASW 19B och PW5.
Vad behöver jag för att börja?
Det du behöver för att börja segelflyga är en ålder som överstiger 14 år, intresse, tid och lite tålamod. När du kommer så långt att det är dags att flyga själv, det vill säga EK ha en godkänd läkarundersökning.
Medicinska krav?
Den läkarundersökning man behöver är en allmän läkarundersökning utförd av en av Transportstyrelsen godkänd läkare. Blankett och adresser till godkända läkare finns hos Transportstyrelsen.
